Село Олександрівка – одна із перлин української Херсонщини!

Херсонщина – славетна українська земля. Цей край, близький й дорогий кожному, хто хоч раз побачив безмежне привілля степу, вдихнув його насиченого різнотрав’ям повітря, занурився у його історію.

Однією з перлин цієї місцевості, є невеличке село Олександрівка, що розташоване у Станіславській територіальній громаді Херсонського району. Цей населений пункт заснований ще в 1754 році  запорожцями. У ньому розташовувалися  зимівники, рибні заводи, у яких козаки займалися рибним уловом та добували сіль. Тут на кожному кроці славне минуле наших предків. Наприклад, на краю села з 1782 року  розташована могила козака Коношка, на якій до 20-х років ХХ століття стояв кам’яний хрест із написом: «Бившаго Війська Запорозькаго козак куреня Платнирівскаго. Зде опочиває раб Божий Василь Коношко блаженно пам’яти 1782 року місяця января 10 дня».

Нині уламки хреста перебувають у одному з обласних краєзнавчих музеїв країни.

Унікальне й географічне сусідство цієї адміністративно-територіальної одиниці. Вона має вихід до водойми, що вважається найбільшим лиманом Причорномор’я, – Дніпро-Бузького лиману. Цей водний простір дивує ландшафтами. Берегова лінія практично скрізь полога, але є й горбиста місцевість. Вона простягається уздовж берега неподалік в тому числі й Олександрівки. За 5 км на північний-захід від села розташований ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні «Олекса́ндрівський зака́зник». На його території зростають: дрік скіфський, карагана скіфська, ковила українська, ковила Лессінга, ковила волосиста, водяний горіх та багато інших унікальних рослин. Серед тварин трапляються: аксонолайм замковий, меризія азовська, п’явка медична, махаон, джміль глинистий, балобан, зуйок морський, полоз жовточеревий, які занесені до Червоної книги України.

Однак основним багатством села є його щирі, привітні люди, трударі, які своєю повсякденною працею звеличували добробут території, на якій проживають. Саме вони будували школи та дитячі садочки, крамниці та будинки культури, і з вранішнім сонцем, що сходило над українським селом, працювали на полях та фермах.

Їх праця та навколишні пейзажі неодноразово надихали митців на творчість. Так, у селі створений мистецький центр «YOUKH», що став простором для натхнення, творчості, польоту фантазії та відпочинку на березі Дніпро-Бугського лиману між природними глиняними скелями (Станіславський гранд-каньон). У 2020 році його відвідало 39 людей творчих професій, які залишили свій внесок у локальне мистецьке середовище та здобули новий досвід. У липні 2021 року село стало резиденцією для драматургії. Упродовж десяти днів вісімка досвідчених авторів  втілювала у життя ідеї для своїх нових текстів. Результатом цієї роботи стала надрукована та випущена в Херсоні за підтримки  Ґете Інституту в Україні та Євросоюзу, Українського культурного фонду, Київського центру «Текст», збірка драматургічних творів «8» тиражем у 500 примірників.

В цьому маленькому селі завжди розуміли, що вони – майбутнє нашої країни. Їм жити і творити нову історію української Херсонщини.

Show Buttons
Hide Buttons

dr ozs fat burner on shark tank a scientific breakthrough a recap of the keto diet episode on shark tank vito keto apple gummies a crisp approach to ketosis the healing power of nature botanical cbd gummies explored the breakdown of shark tank keto bhb pills fact vs fiction go keto on shark tank the push towards a healthier lifestyle unveiling the truth a detailed review of burn fat burner walgreens keto gummies where health meets convenience the ultimate guide to buying keto gummies shark tanks go keto the ultimate fat melting solution