Місце де відчуваєш себе вільно та спокійно – село Томина Балка

У кожного із нас у світі є місце в якому, побувавши хоч раз, мрієш опинитися знову, місце де відчуваєш себе вільним і спокійним, в якому можеш відпочити душею і тілом.

Саме таким є невеличке село Томина Балка, розташоване у Білозерській територіальній громаді Херсонського району за 25,3 кілометра від обласного центру.

На території сучасного села здавна зупинялись кочові чабани.

Відомо, що одним із таких кочовиків, за національністю  молдаванин, у 1840 році було засновано хутір, який він на честь своєї дочки Тамари назвав Томіни.

З роками поселення збільшувалось, розбудовувалось з’являлись нові хутори і його почали називати Томина Балка (Томилина Балка).

Саме село виникло пізніше з хуторів Томиної Балки до складу яких входили хутори Артеменкова, Брюхна, Ганусенка, Крамаренка, Міхури, Потанера та Чапельського.

19 серпня 1941 року село було повністю окуповане німецькими військами. На фронтах Великої Вітчизняної війни ворогу протистояли 70 жителів села.

Завдяки мужності, відвазі та незламному духу нашого волелюбного народу 14 березня 1944 року населений пункт було звільнено від окупантів.

За роки існування село Томина Балка пережило багато етапів становлення.

До 1957 року населений пункт відносився до Широкобалківської сільської ради, після ввійшов до складу Кізомиської сільської ради та нарешті у 1974 році була утворена Томинобалківська сільська рада до складу якої увійшли два села – Томина Балка та Нововолодимирівка.

Проведення реформи децентралізації влади в Україні внесло нові корективи та 6 липня  2017 року село увійшло до складу Білозерської територіальної громади.

Територія сучасного села становить 1,319 км2 неповторної та мальовничої природи.

Сьогодні це сучасне село на території якого проживає близько 1145 громадян.

В селі збережено мережу закладів освіти та культури. З метою задоволення потреб населення в освітніх та культурних послугах тут функціонують: Томинобалківський ясла-садок,  Томинобалківський ліцей та Томинобалківський сільський будинок культури.

Село постійно розвивається та розбудовується, кожен його мешканець розуміє, що майбутнє села залежить від кожного хто проживає на його території.

У 2018-2019 роках коштом інфраструктурної субвенції у Томинобалківському ліцеї, з метою забезпечення комфортних умов для здобувачів освіти, було проведено капітальний ремонт закладу у межах якого здійснено утеплення фасаду та приміщень, встановлено стічні труби та облаштовано подвір’я.

Мешканці Томиної Балки неодноразово доводили, що вони творчі, креативні та завзяті, про що свідчить їх активна участь у різноманітних конкурсах, фестивалях та спортивних змаганнях.

У 2018 році юні спортсмени-таеквондисти взяли участь у відкритому кубку Херсонської області серед юнаків та юніорів та завдяки наполегливим тренуванням, вибороли III місце у загальному заліку.

У 2019 році вихованці Томинобалківськкому сільського будинку культури активно брали участь у районному фестивалі молодих виконавців “Нова хвиля” та отримали призові місця у наступних номінаціях:

Вокальне мистецтво: Малі форми (15-30 р.) – дует “Подих”, керівник Світлана Симонянц посів І місце;

Хореографічне мистецтво: колективи (15-25 р.)– танцювальний колектив “Матрікс”, керівник Катерина Лубковська здобув II місце.

У 2021 році творчі колективи взяли участь у фестивалі культурної спадщини “Kizim Юшка Fest” на якому з гідністю представили своє село.

Сьогодні кожен із нас розуміє, що діти це майбутнє нашої держави, вони кмітливі, розумні та цілеспрямовані.

Саме такими є здобувачі освіти Томинобалківського ліцею, які неодноразово доводили, що є гідними громадянами своєї країни.

У 2019 році в рамках проєкту “Впровадження розподільного збору сміття в п’яти закладах Білозерської об’єднаної територіальної громади”, направленого на підвищення екологічної культури дітей, юні громадяни брали активну участь: в акції “Солодка батарейка”, еколого-просвітницькому марафоні, в конкурсі учнівських ініціатив та змагались за право називатися Екошколою.

На конкурс учнівських ініціатив було представлено проєкт учениць Томинобалківського ліцею (Дарваль Вероніка, Воєвуцька Ангеліна, Катрич Маргарита) “Здорова дитина – запорука успішності”, який зайняв І місце. Розробники проєкту отримали сертифікат на 5000 гривень для втілення проєкту у життя.

У змаганнях за право називатися Екошколою команда Томинобалківського ліцею посіла II місце й отримала сертифікат на 3000 гривень.

Кожен житель села це неповторна, унікальна, виняткова та надзвичайна особистість, одним із таких є мешканець села Дідик Іван Петрович, 1949 р.н. Чоловік став рекордсменом за кількістю прочитаних книг у 2019 році. За рік “юний читач”, як його жартома називають рідні, прочитав 365 книг. Окрім цього він є дуже творчою особистістю і пише власні вірші та оповідання.

Завдяки своїм жителям та їх плідній праці село щоразу розквітає новими барвами та манить туристів.

Село Томина Балка унікальне за своєю природою та історією.

На території населеного пункту знаходиться два Курганні могильники та один Курган, які є археологічними пам’ятками III-II тис. до н.е. та внесені до реєстру пам’яток історії та культури Херсонської області.

Селом протікає річка Солонець, яка своєю природною красою заворожує і надихає.

Ще однією перлиною цього невеличкого села є туристичний комплекс “Рибацький хутір”. Це мальовниче місце неповторної живої природи Південної України, місце яке подарує незабутні враження не лише любителям рибного лову, але й кожному хто завітає. Береги тут населені прекрасними тваринами та птахами, а дерева створюють незабутню атмосферу затишку і безтурботності.

Томина Балка – прекрасне місце для прогулянок та відпочинку, не схоже на жодне в Україні. Кожен хто хоч раз завітає, більше ніколи не зможе забути цей мальовничий та дивовижний куточок нашої держави, який віє спокоєм та теплом.

Show Buttons
Hide Buttons