Важливо!

У час, коли вся країна потерпає від війни, діти є найвразливішими. Вони гостро реагують не лише на власне напруження, спричинене стресом, а й на психоемоційний стан значимих дорослих (батьків, вчителів тощо).
Чинники стресу – особливо у час війни – у кожного різні. Хтось потерпає від постійних повітряних тривог і ракетних атак, хтось – від тривалої розлуки з батьками, поступово втрачаючи психоемоційний контакт із ними. Хтось зазнає травм чи стає свідком насильства, хтось втрачає маму чи тата на фронті. На всі ці події діти реагують по-різному, але найчастіше вони не можуть висловити те, що їх турбує.
❔Як батьки можуть допомогти дитині подолати негативні наслідки стресових обставин? Чи можна щось вдіяти? Так. Відповіді – у матеріалі спеціалістів Центр психічного здоров’я та реабілітації “Лісова поляна” МОЗ України.
? Збалансувати власний психоемоційний стан
✅ Щоби допомогти дитині, надзвичайно важливо подбати про власну емоційну рівновагу. Як у літаку: «Спочатку кисневу маску на себе, а потім – на дитину». Почати треба з простих кроків: налагодити режим сну, пити достатньо рідини, гуляти пішки, робити ранкову зарядку тощо.
✅ Знайдіть заняття чи хобі, які приносять вам задоволення, та неодмінно виділяйте час на них. Важливо також максимально позбавитися негативних думок та переживань; знайти для себе ресурси, які наповнюють енергією і приємними враженнями. Це можна зробити як самотужки, так і з психологом.
? Виявляти особливу увагу та піклування про дитину
✅ Дитина, яка переживає негативні наслідки сильного стресу, може почуватися відчуженою, страждати від самотності, безсилля і безпорадності. Для неї надзвичайно важливо отримувати особливу увагу та піклування з боку батьків. Варто частіше якісно проводити час разом: гуляти, грати у настільні ігри тощо. Важливо також частіше обіймати дитину, погладжувати її, робити жартівливі масажі, тримати за руки, підтримувати зоровий контакт, гратися у рухливі ігри на свіжому повітрі.
✅ Говоріть дитині про те, як ви її любите і приймаєте такою, яка вона є, дізнайтеся, про що вона мріє, що її радує, щоби їй хотілося такого, що покращило би настрій, тощо. Допоможіть дитині реалізувати її прагнення.
? Налагодити позитивний близький контакт з дитиною та стосунки з нею, якщо вони зіпсовані
✅ Дуже важливо відновити контакт та стосунки з дитиною, якщо вони порушені. Для цього можна робити речі, пов’язані з проявами особливої уваги та піклування. Проте можна ще зробити дещо. Наприклад, візьміть собі за правило кожного дня протягом 15 хвилин уважно вислуховувати дитину, давати їй можливість говорити про будь-що, не перебиваючи, не критикуючи, підтримуючи зоровий, тілесний контакт. Розпитайте дитину про те, що приносить їй задоволення і намагайтеся включатися у таку спільну діяльність; поговоріть із дитиною про те, що її засмучує, дратує, тривожить чи ображає у ваших стосунках, допоможіть їй відпустити ці негативні переживання. Кожного дня робіть щось, що порадує вашу дитину – приготуйте її улюблену страву, сходіть разом на цікавий мультфільм, прогуляйтеся в парку, пограйте у її улюблену гру тощо.
? Запропонувати дитині регулярно виконувати спеціальні вправи-антистрес
✅ Вправи-антистрес – це спеціальні тілесні вправи. Фахівці рекомендують виконувати їх, коли дитина потерпає від негативних наслідків стресу або для профілактики. Вони є простими, але при цьому ефективними, і працюють таким чином, щоби допомогти нашому тілу впоратися зі стресом на рівні м’язової пам’яті. Крім того, ці вправи допомагають збалансувати психоемоційний стан.
Публікація підготовлена в межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.
За матеріалами: http://surl.li/eanxg
Show Buttons
Hide Buttons

Rapid Lean Keto + ACV Gummies Review: Everything You Need To Know Pure Keto Essence Keto + ACV Gummies Review – Does This Apple Cider Vinegar Supplement Even Work? 24 Burn Review: Are These Powerful Liquid Drops the Key to Round-the-Clock Weight Loss? Slim Laboratory Keto ACV Gummies Review: Should You Buy This Supplement? Iron Pump Male Enhancement Review: Pros and Cons of This Supplement Vyto Keto ACV Gummies Review – Is This Even Worth Your Money? The Power of TurboTrim Keto + ACV Gummies Review: A Deep Dive into Their Fat-Burning Potential Mandisa’s Autumn Weight Loss Journey: Techniques That Led to Her Transformation ProxtraX Review – A Deep Dive Into Its Performance-Enhancing Benefits for Men The Impact of Marie Osmond Nutrisystem Commercial on Weight Loss Selena Gomez Weight Loss: How Autumn Inspired Her Transformation and Wellness Journey Health Smart Keto Gummies Review – Fake or Legit? What are Real Customers Saying? Titan Boost Male Power Review: Is This the Key to Unlocking Peak Male Performance?