Під час Другої світової війни нацисти вбили двох з кожних трьох євреїв, загалом відібрали життя у 6 млн представників цієї нації.

Ці страшні жертви – не лише біль єврейського народу. Це трагедія для всього Світу, і для України, де відбувалися масові розстріли євреїв. Дослідники стверджують, що в нашій країні було близько 2 тисяч масових страт, у тому числі сумнозвісний Бабин Яр.

За цифрами стоять реальні історії людей, що хотіли жити, розвиватися, мати майбутнє. Єврейські громади були у кожному селі чи місті України, і немає такого населеного пункту, звідки б не було загиблих. Коли спеціальні підрозділи СС, солдати Вермахту та їх прислужники нищили людей за їх національну приналежність, кращі люди Світу ризикували собою, щоб врятувати приречених на смерть.

За даними посольства Ізраїлю, звання Праведника народів Світу, тобто людини, що рятувала євреїв, було присвоєне 2673 українцям. За кількістю Праведників наша країна посідає четверте місце після Польщі, Нідерландів та Франції. Це вкотре доводить, що наші люди навіть без зброї в руках як могли протистояли злу і несправедливості.

Так буде завжди: попри криваві воєнні події, українці завжди зберігатимуть людяність і ніколи не ділитимуть інших за певними ознаками, у тому числі національними.

Ми пам’ятаємо про тих, кого не вдалося врятувати. Знаємо про страшні колони, у яких на смерть вели не лише чоловіків, але й жінок і дітей, про страшні місця катувань. Ці сторінки навіки вписані в історію Світу і нашої країни.

Вічна пам’ять невинним жертвам. Ніколи знову!

Show Buttons
Hide Buttons