Питання відновлення систем життєзабезпечення деокупованих територій Херсонської області розглянула Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під час засідання, що відбулося 6 лютого під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

«Після звільнення Херсона Президент чітко визначив комплекс невідкладних завдань. Це: відновлення усіх систем життєзабезпечення, гуманітарне розмінування, допомога людям, які були в окупації і які повернулися додому, безпека населення — спорудження фортифікаційних та захисних споруд. Ми повинні розуміти, якою є цілісна картина швидкого відновлення на Херсонщині, аби реагувати на виклики», — зазначив очільник Уряду.
Як повідомила Віце-прем’єр-міністр — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, наразі в Херсонській області деокуповано 228 населених пунктів. Мешканцям надається гуманітарна допомога та виплачуються всі кошти. Також проводиться евакуація з деяких населених пунктів. За інформацією Мінреінтеграції, продовжується гуманітарне розмінування, відновлення електропостачання та зв’язку. Поступово відновлюють надання послуг оператори поштового зв’язку, фінансові установи, підрозділи соціального страхування тощо.
Також, як повідомили в Херсонській ОВА, відновлено роботу 132 медичних закладів (82%).
За даними ОВА, світлом забезпечені майже 170 тис. споживачів (близько 71%) Херсонської області. Продовжують працювати 30 ремонтних бригад. Водночас відновлення електропостачання потребує ще розмінування понад 1 тис. км ліній електромереж. Загалом в області замінованими лишаються більш ніж 683 тисячі гектарів. Сформовано 11 бригад саперів, які здійснюють розмінування.
За інформацією Мінреінтеграції, найближчим часом в Україну прибуде додаткова партія систем Starlink, частина яких буде спрямована в Херсонську область для забезпечення безперебійного зв’язку.
Прем’єр-міністр наголосив, що необхідно значно збільшити зусилля із відновлення електропостачання та зв’язку в деокупованих населених пунктах Херсонщини. Денис Шмигаль дав завдання Херсонській ОВА розробити відповідну таблицю з інформацією щодо відновлення електропостачання в 133 населених пунктах, а також спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури терміново забезпечити відкриття й наповнення Пунктів незламності, аби люди змогли отримати доступ до необхідного.
Крім того, Прем’єр-міністр дав завдання Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури скоординувати роботу щодо надання Херсонській області додаткових одиниць комунальної техніки з регіонів для проведення необхідних робіт.
Детальніше – https://bit.ly/3Yja6h4
Show Buttons
Hide Buttons