Попередити захворювання набагато краще, ніж його лікувати!

Коли ми говоримо про жіноче здоров’я в цілому, то враховуємо такі важливі його аспекти, як: репродуктивне здоров’я, якість життя під час вагітності та пологів, профілактику та лікування багатьох захворювань, в тому числі й онкологічних. І саме поінформованість у цих питаннях допомагає покращувати та зберігати якість життя на всіх етапах.

Важливе значення для твого здоров’я має стан молочних залоз та внутрішніх статевих органів. Оскільки саме рак молочної залози та рак шийки матки – найпоширеніші онкологічні захворювання серед жінок:

Рак молочної залози характеризується неконтрольованим ростом аномальних клітин молочної залози та утворенням пухлин. Якщо цей процес своєчасно не зупинити, то пухлини поширюються за межі молочної залози і це призводить до негативних наслідків

Рак шийки матки зазвичай розвивається повільно. Спочатку відбуваються певні зміни в клітинах шийки матки – дисплазія, що згодом призводить до утворення аномальних клітин. Без відповідних втручань, такі клітини перетворюються на ракові. У більшості випадків рак шийки матки спричиняється вірусом папіломи людини, що передається статевим шляхом

Хороша новина полягає в тому, що своєчасні та регулярні обстеження допомагають виявити захворювання ще на ранній стадії, коли лікування є найбільш успішним та ефективним. Також дотримання засад здорового способу життя дозволяє значно знизити ризик розвитку захворювань та їх тяжких ускладнень.

Про обстеження, які тобі потрібно проходити, та засади здорового способу життя ми поговоримо у наступних дописах, присвячених темі жіночого здоров’я. Тож, слідкуй за нашими публікаціями та ділись інформацією з рідними та близькими! І пам’ятай, що попередити захворювання набагато краще, ніж його лікувати!

В продовження теми жіночого здоров’я, поговоримо сьогодні про рак молочної залози. Розпочнемо з того, що рак молочної залози (РМЗ) – це дійсно серйозна проблема, в зоні ризику якої перебувають переважно жінки, адже у чоловіків РМЗ зустрічається приблизно у 0,5-1 % випадків. Станом на 2022 р. в Україні було зареєстровано понад 12 тис. випадків РМЗ у жінок.

РМЗ характеризується неконтрольованим ростом клітин молочної залози. У разі поширення таких клітин за її межі через кровоносні та лімфатичні судини, виникають метастази. Як і кожне захворювання, РМЗ має ряд симптомів, за якими можна запідозрити про його наявність та своєчасно звернутись до лікаря. Ось деякі з них:

ущільнення або потовщення в молочній залозі (МЗ)

нерівності та почервоніння шкіри МЗ

біль і чутливість в ущільненні МЗ

виділення (кров, гній) із соска або його втягнення та інше.

В попередньому дописі ми вже зазначали, що раннє виявлення РМЗ сприяє його ефективному лікуванню та успішному прогнозу на одужання. Для цього важливо регулярно здійснювати:

клінічне обстеження молочних залоз

ультразвукове дослідження молочних залоз (за необхідності)

мамографію – скринінг на рак молочної залози, враховуючи вік і фактори ризику

Стосовно частоти та кількості таких обстежень тебе поінформує лікар. Тож, зі свого боку, не бійся задавати питання лікарю про своє здоров’я.

Якщо говорити про фактори ризику РМЗ, то звісно, що ти не можеш вплинути на вік чи сімейний анамнез, але ти можеш знизити ризик розвитку РМЗ, змінивши свій спосіб життя:

дотримуватись засад здорового харчування

бути фізично активною та підтримувати нормальну масу тіла

відмовитися від вживання тютюну та алкоголю

надавати перевагу грудному вигодовуванню, якщо маєш таку можливість

Обирай здоров’я!

 

Про рак шийки матки і актуальність даної теми, в першу чергу, «говорить» статистика – рак шийки матки (РШМ) посідає четверте місце за поширеністю серед жінок у всьому світі. В Україні у 2022 р. було зареєстровано 3 тис нових випадків.

РШМ – це злоякісне захворювання, при якому з клітин слизової оболонки шийки матки утворюється пухлина. Але цей процес досить повільний. Спочатку виникає, так звана, дисплазія шийки матки, а згодом вже змінені клітини перетворюються на ракові. Основною причиною РШМ є вірус папіломи людини (ВПЛ), який передається статевим шляхом. Під час контакту з ВПЛ імунна система зазвичай його «нейтралізує». Однак, у деяких випадках, вірус виживає і знаходиться в організмі роками. Але не всі типи ВПЛ викликають рак шийки матки, лише деякі.

Про РШМ можна запідозрити за такими симптомами, як:

кровотеча після статевого акту або між менструаціями

біль в області тазу

біль під час статевого акту

незвичні вагінальні виділення та інше.

Якщо ти помітила в себе ці та інші нетипові симптоми, звернись до лікаря та пройди обстеження. І пам’ятай, що на ранній стадії РШМ добре піддається лікуванню.

Щоб зменшити ризик розвитку РШМ тобі потрібно зробити:

щеплення проти ВПЛ (обов’язково проконсультуйся з лікарем)

огляд органів малого тазу

тест на вірус папіломи людини

ПАП-тест – цитологічний скринінг РШМ

Памʼятай, чим раніше ти звернеш увагу на своє здоров’я та потенційні проблеми, тим ефективніше зможеш їх вирішити. Заплануй з лікарем обстеження вже зараз!

https://drive.google.com/file/d/1AnZdlgptokP6E7tlpwMFblnVhWlcNYKE/view?usp=sharing

Show Buttons
Hide Buttons

Nutrisystem Menu: Delicious and Healthy Meals for Weight Loss Nutriflex Premium ACV Gummies Review: Is This Really Worth Trying? Unlocking 2024 Weight Loss Trends: Success Stories of 5 American Millennials with Apple Cider Vinegar Pills Ketozense Keto Gummies Review – Does It Really Work? Keto X Active ACV Gummies Review: Do They Really Boost Keto Weight Loss and Energy? Hero ACV Keto Gummies Reviews – Ingredients That Work or Serious Side Effects Risk? Animale CBD Gummies Review – Scam or Legit Animale Male Enhancement Gummy? Is MicroBio Male Enhancement the Secret to Improved Stamina and Confidence? A Comprehensive Review Veronvy Drops Review: Pros and Cons of This Weight Loss Support Supplement