Вплив солі на здоров’я людини

Вплив солі на здоров’я людини
Харчування — наш щоденний вибір. Саме воно може стати опорою для здоров’я і сил в умовах російської агресії, стресу й недосипу. І мова не лише про збалансовану тарілку з достатньою кількістю овочів, цільнозернових чи білкових продуктів, а й про кількість солі в ній.
Кількість натрію, яку ми споживаємо, впливає на рівень артеріального тиску та загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань, які є основною причиною смертності в усьому світ.
Зазвичай натрій надходить до організму з сіллю, яку ми всі споживаємо. Отже, коли наші бабусі називали сіль «білою смертю», вони не надто помилялися.
Водночас дані з різних країн свідчать про те, що більшість населення світу споживає набагато більше солі, ніж рекомендовано. Україна – не виняток.
За даними ВООЗ, середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже двох мільйонів смертей щороку.
У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г.
Проте в 2021 році в межах реформи шкільного харчування, ініційованої Оленою Зеленською, затверджені нові норми вмісту солі в хлібі, що споживають у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку – не більше 0,45 г солі на 100 г готового продукту.
Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом.
Найбільше солі ми отримуємо з таких продуктів:
-перероблені: ковбаси, сосиски, бекон, консерви, домашнє соління;
-фастфуд: шаурма, хотдог, фалафель, бургер, сендвіч/паніні, піца;
-солоні закуски: чипси, сухарики, горішки;
-соуси: соєвий соус, кетчуп;
-готові приправи з сіллю.
Продукти, які ми їмо щодня, наприклад, хліб, напівтвердий сир також містять досить багато солі.
ЯК ЧИТАТИ УПАКОВКУ: ДЕ ХОВАЄТЬСЯ СІЛЬ?
На упаковках вміст солі або натрію зазвичай вказують останнім пунктом в полі «Поживна цінність». Але більшість людей не вміє правильно читати ці дані, що дозволяє виробникам маскувати високий рівень солі.
На що звертати увагу:
Сіль vs Натрій
У складі може бути зазначено «сіль» або «натрій» (sodium).
1 г натрію = 2,5 г солі.
Якщо вказано «натрій», потрібно помножити цифру на 2,5, щоб отримати кількість солі.
Вміст на 100 г продукту (вказується на упаковці)
Це ключовий показник для порівняння різних продуктів.
Понад 1 г солі на 100 г — вже багато
Порція vs 100 г
Виробники часто вказують кількість солі «на порцію». Але, наприклад, у пачці 150 г чипсів, порцією називають 30 г продукту, а не 100 г.
Завжди рахуй сіль на 100 г — це єдиний спосіб реально оцінити продукт.
Інші джерела натрію
У складі продукту можуть бути: «сода», «глутамат натрію (E621)», «бікарбонат натрію», «нітрат натрію», «розпушувач». Вони теж містять натрій.
Проте причини для того, щоби зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі:
- Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань
Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кровʼяного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини.
- Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності
Високий вміст солі в раціоні підвищує ризик розвитку хронічних захворювань нирок, адже солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на них.
- Збереження кісткової тканини
Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу. Обмеження солі допомагає зберегти кальцій в організмі та підтримувати здоровʼя кісткової системи.
- Профілактика ожиріння
Солона їжа часто містить велику кількість калорій, особливо якщо це оброблені або готові продукти. Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги.
- Покращення смакових відчуттів
Зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків. Це допомагає більше насолоджуватися натуральними смаковими властивостями продуктів та зменшує бажання додавати сіль до їжі.
- Підтримка загального здоровʼя
Обмеження споживання солі сприяє загальному покращенню здоровʼя та самопочуття. Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.
Щоби уникнути цих ризиків, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити її кількість у раціоні до 5 г на добу.
ПРОСТІ КРОКИ: ЯК ЗМЕНШИТИ СПОЖИВАННЯ СОЛІ
Зменшуй сіль поступово, смакові рецептори швидко адаптуються, і їжа відкриється новим смаком.
Вдома
Не досолюй повторно їжу і додавай менше солі в страви, які готуєш.
Прибери сільницю зі столу, щоб не досолювати їжу.
Промивай консерви, щоб вимити частину солі.
Заміни сіль натуральними спеціями та прянощами: орегано, часник, базилік, імбир тощо).
Заміни готові соуси на лимон, томати. Якщо важко відмовитись, додавай менше.
Обирай свіжі або заморожені овочі замість консервованих/готових страв з них.
Обирай домашню їжу
ЩО ЩЕ ВАРТО ЗНАТИ ПРО СІЛЬ
Сіль: не важливо яка, важливо скільки.
Кухонна (рафінована) сіль — очищена, без додаткових мікроелементів, часто з додаванням йоду.
Морська сіль — містить мікродомішки магнію, калію, кальцію, але їхня кількість незначна й не робить споживання здоровішим.
Гімалайська рожева сіль — відрізняється кольором через оксиди заліза; вміст мінералів мізерний, шкода від надлишку така ж, як від звичайної.
Кам’яна, чорна, «еко-сіль» — різниця лише у смаку та текстурі, а не у впливі на тиск чи судини.
Усі види солі містять натрій і шкодять у надлишку.
Йодована сіль — рекомендована у країнах, де поширений дефіцит йоду (в т.ч. Україна).
Йодована сіль може бути хорошою альтернативою звичайній солі, але потрібно пам’ятати про загальне обмеження її споживання.
«Кориснішої» солі не існує.
Пам’ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоровʼя.
Солоного удвічі менше – серцю і судинам легше!





























