Як громади застосовують законодавство щодо інституту старост – дослідження

Комітет держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування спільно з ГО ДЕСПРО презентували дослідження «Аналіз практики застосування законодавства щодо інституту старост».
?Дослідження було проведене у січні цього року, ще до початку війни. Але висновки, яких ми дійшли, є актуальним навіть в умовах воєнного часу, бо зараз забезпечити ефективну управлінську систему на місцях, мабуть, ще більш необхідно, ніж у мирний час. І старости є першими комунікаторами між місцевою владою та жителями громад. Саме старости приймають перші виклики і працюють з запитами людей. Тому від того, як функціонує інститут старост і наскільки законодавчо забезпечена їхня діяльність, залежить дуже багато?, – сказала Оксана Гарнець (Oksana Garnets), президент громадської організації «ДЕСПРО».
Експертка громадської організації «ДЕСПРО» Олена Бойко повідомила, що для дослідження проаналізована ситуація зі створення старостинських округів і призначенням старост у 1428 громадах з усіх областей України.
?Звичайно, інформація є динамічною, але на загальні тенденції, про які йдеться в дослідженні, це не впливає. Як показує практика, громади не завжди дотримуються логіки, закладеної у законодавстві щодо утворення старостинських округів, вимог до таких округів та затвердження старост?, – сказала Олена Бойко.
За її інформацією, станом на 15 січня 2022 року, загалом було створено 7494 старостинських округи. Не було створено старостинських округів у 136 територіальних громадах з 1428 досліджених.
У 487 громадах у створених старостинських округах кількість жителів становить менше 500 осіб, що суперечить законодавству. У 299 територіальних громадах утворення старостинських округів відбулось після затвердження відповідною радою кандидатур на посади старост, що суперечить законодавству та логіці утворення старостинських округів.
За даними дослідження, у 24 областях загалом затверджено 7147 старост. При цьому у 46 територіальних громадах кандидатури на посади старост затверджені взагалі без утворення старостинських округів. Існують і випадки коли на посадах старост працюють тимчасово виконуючі обов’язки старост, навіть посадові особи. А у 62 територіальних громадах працює 251 староста, що призначені ще до місцевих виборів.
На думку Олени Бойко, щоб виправити ці помилки, органи місцевого самоврядування потребують інформаційно-методичної допомоги у застосуванні законодавства щодо інституту старост. Також доброю практикою могло б стати впровадження інформаційного ресурсу – реєстру старостинських округів та старост.
Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, так прокоментував результати дослідження:
?Під час війни органи місцевого самоврядування, в тому числі інститут старост, зберігають свою дієздатність. На мою думку, за ці півроку представники місцевого самоврядування є другими героями після військових. Війна показала – чим якісніше організоване місцеве самоврядування на територіях, тим стійкішими до зовнішніх викликів вони є. Це корелюється і з даними дослідження – де більше порядку зі старостинськими округами і старостами, там менше хаосу і більше підтримки жителів. Схиляємо голову перед тими старостами, які залишилися вірними Україні і зробили багато для перемоги».
За його словами, змін до законодавство щодо функціонування старост найближчим часом не очікується. «Але звернути увагу на презентоване дослідження, особливо тиловим громадам, було б варто. Їм не треба сподіватися, що війна усе спише. Законодавства все одно слід дотримуватися. Бо як вирішувати питання старост – то не на часі, а як землю виділяти – то на часі. Давайте будемо послідовними?, – зазначив Віталій Безгін.
На думку заступника міністра розвитку громад та територій України В`ячеслава Негоди, інститут старост відіграв надзвичайно важливу роль у організації життя громад. Там, де ця робота організована добре, як в тилових, так і в прифронтових громадах, там більше порядку і допомоги людям.
?Рухів в удосконаленні законодавства щодо інституту старост ми зараз робити не будемо. Але спільно з профільним Комітетом Верховної Ради ми працюємо над національним планом відновлення України, який передбачає й удосконалення законодавства про місцеве самоврядування. Думаю, під час розроблення відповідних законопроектів ми використаємо результати цього дослідження?, – сказав Вячеслав Негода.
Август Станіслав, виконавчий директор Всеукраїнського об’єднання старост теж вважає, що зміни до законодавства зараз не у пріоритеті.
?На мою думку, головна проблема в тому, що багато громад не знають законодавства або неправильно його тлумачать. І виправити це можна двома способами: контроль і навчання. При цьому, варто враховувати що останні зміни щодо функціонування інституту старост були прийняті рік тому, півроку з який йде війна. Отже часу для імплементації громади мали не так вже й багато. Тому і помилок немало. Перед війною представники громад у спілкуванні з нами зазначали, що збираються ці помилки виправляти. Сподіваюся, що громади, які зараз в тилу, працюють над цим. І ми готові допомогти тим, хто цього потребує?.
Ознайомитися з результатами дослідження можна за посиланням: https://decentralization.gov.ua/news/15379
Мінрегіон

Show Buttons
Hide Buttons

keto acv gummies reviews scam watch this keto gummies acv keto gummies to lose weight work the truth about acv keto gummies do they really help you lose weight keto gummies in 2024 side effects and ingredients keto gummies review shark tank keto acv gummies scam reviews and customer support real and honest keto gummies 2024 warning keto gummies shark tank show reviews walmart proton keto acv gummies walmart weight loss scam oprah never endorsed proton keto acv gummies dr oz and kelly clarkson discussing weight loss with ozempic and keto gummies kelly clarkson weight loss ozempic diet dr oz weighs in on her weight loss keto acv gummies reviews scam watch this keto gummies what s the best keto acv gummies success strategies kelly clarkson roadmap to effective weight loss in 2024 dr oz on ozempic evaluating kelly clarkson weight loss keto acv gummies shocking truth keto gummies shark tank keto acv gummies keto crave reviews dr oz diet kelly clarkson approach to weight loss