ХЕРСОН У МАЙБУТНЬОМУ: ЩО ДУМАЮТЬ ХЕРСОНЦІ ПРО ВІДНОВЛЕННЯ МІСТА

Результати соціологічного дослідження громадської думки мешканців Херсонської міської громади

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.
Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Переглянути результати соціологічного дослідження: Zvit

ХЕРСОН У МАЙБУТНЬОМУ:
ЩО ДУМАЮТЬ ХЕРСОНЦІ ПРО ВІДНОВЛЕННЯ МІСТА

Результати соціологічного дослідження громадської думки мешканців Херсонської міської громади Методологія дослідження. Дослідження проведено на базі онлайн-панелі мешканців Херсонської міської громади старше за 18 років – як тих, хто залишився в Херсоні, так і тих, хто виїхав з міста після 24 лютого 2022 року, користувачів інтернету. Вибірка (N=730) сформована на основі демографічних показників станом на 1 січня 2022 року. За таких показників похибка дослідження не перевищує більше 4% з вірогідністю 0,95. Ми не маємо офіційних даних щодо міграцій херсонців, тому не можемо оцінити представленість у вибірці респондентів за цією ознакою, проте існують підстави вважати, що співвідношення у вибірці респондентів, які залишилась в громаді є більшим, ніж у реальності, що може впливати на результати дослідження1.

  • Термін дослідження: Дослідження проведено у період з 18 по 30 вересня 2023 року
  • Замовник дослідження: Фонд громади міста Херсон «Захист»
  • Виконавці дослідження: Сінаюк Олег (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, директор), Микола Гоманюк (Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України, голова), Ігор Даниленко (ТОВ Нью Імідж Маркетинг Груп, аналітик)
ВИСНОВКИ
  1. Для більшості херсонців відновлення міста означає як фізичну складову (відбудову міста – 57%), так і не матеріальні аспекти: виявлення колаборантів (53%) і підготовчу роботу до відновлення (створення концепції або стратегії відновлення – 44%, і пошук інвесторів – 44%). При цьому спостерігається одностайність такого бачення відновлення незалежно де зараз знаходиться людина – фізично в громаді, чи в іншому населеному пункті України чи за кордоном.
  2. Якщо говорити саме про відбудову, то тут серед пріоритетів (понад 80%) опинилися житловий фонд та об’єкти охорони здоров’я. При цьому для тих, хто зараз живе в Херсоні важливішою є відбудова житла (87%), а для тих, хто живе деінде – лікарні і поліклініки (85%).
  3. Відновлення роботи медичних закладів є пріоритет №1 для всіх херсонців (94%), №2 – освітні заклади (65%), № 3 – заклади соцзахисту (42%).
  4. Суттєві відмінності є в оцінках коли саме треба починати відновлення. Хоча більшість вважає, що це треба робити після відсунення ворога на безпечну територію, таких суттєво більше серед тих, хто виїхав (85%). Серед тих, хто зараз знаходиться в громаді таких 71%.
  5. Більшість опитаних вважає, що відновлення має відбуватися перед усім за кошти держави-агресора (79%). Також більше половини сподівається на допомогу міжнародних організацій (61%) та держави (54%).
  6. Більшість херсонців готові особисто взяти учать у відновленні міста: 62% – кажуть, що готові займатися благоустроєм, 58% – брати участь у толоках, 49% – надавати інформаційну підтримку, 35% – донатити на відновлення.
  7. Більше половини (62%), з тих, хто виїхав з Херсону збирається повернутися. З них більшість (53%) – за умови припинення обстрілів. І 82% вважає, що це зараз не на часі. В цих питаннях спостерігається негативна динаміка щодо частки тих, хто збирається повернутися (-23% сумарно «так» і «за умови припинення обстрілів») та позитивної оцінки умов повернення (-1 сумарно «так» і «скоріше так») порівняно з липнем 2023 року.

  

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons

Goli Apple Cider Vinegar: The Path to Weight Loss Triumph for Fitness Enthusiasts SYNC Sunlight Loophole for Weight Loss (Latest Consumer Report) Puravive Reviews (Does It Really Work?) Honest Consumer Diet Exotic Rice Formula Reports Keto Direct Gummies Review – Are They Even Worth Your Money? Titan Boost Male Power Review: Is This the Key to Unlocking Peak Male Performance? Post Malone Weight Loss: 6 Surprising Techniques He Used to Shed Pounds Peak Trim Keto BHB Gummies Review – Pros and Cons of This Ketogenic Supplement GetUP Gummies for Men (UK): A Full Review of Their Role in Enhancing Drive and Stamina 2024’s Expert Analysis: Does Apple Cider Vinegar Pills Help You Lose Weight? 3 Proven Methods for Successful Dieters