11 листопада – річниця звільнення Херсону

        

11 листопада 2022 року українські військові офіційно зайшли у місто-герой Херсон. Обласний центр був в окупації вісім з половиною місяців. Якими були ці дні для херсонців? Пригадаємо ті події…

БЕЗ СВІТЛА, ВОДИ Й ОПАЛЕННЯ, АЛЕ Й БЕЗ “БРАТІВ-ВИЗВОЛИТЕЛІВ”

Жителі Херсона, які пережили окупацію, дуже добре пам’ятають цю дату. Відчуття того, що правий берег Херсонщини незабаром звільнять, з’явилось десь наприкінці вересня, коли колаборанти почали масово тікати на лівий берег. Спочатку це дуже тішило херсонців – нарешті звільнення. Але час йшов, а окупанти все ще панували в місті. До того ж розпочався тиск на тих мешканців, які не виїхали на лівий берег, поповзли чутки, що при звільненні Херсона росія все в місті замінує, вимкне світло, воду і зв’язок, зробить засідки, а потім, коли ЗСУ зайде у місто, розпочне бомбардування Херсону та зітре його вщент разом з мешканцями.

Потім розпочались проблеми з інтернетом, періодично зникала вода, потім зник зв’язок, світло і вода. Люди почали виживати. Російські військові все ще не полишили місто, хоча їх стало значно менше. Вони вивозили все, що могли: карети швидкої допомоги, пожежні машини, спец.транспорт, вантажівки, міські автобуси та вкрадені автівки, човни та катери, побутову техніку, обладнання, труби, метал, кіоски, товари, зерно, продукти, культурні цінності з музеїв Херсонщини, пам’ятники Потьомкіну та Суворову тощо. Подекуди чулися вибухи – це росіяни обстрілювали позиції наших воїнів, місто Миколаїв та навколишні села, або працювало російське ПВО.

Перед відступом окупанти підірвали ТЕЦ і повністю знищили трансформаторну підстанцію, яка забезпечувала енергоживлення правобережжя Херсонської та значної частини Миколаївської області. Повністю знищили три магістральні лінії електропередачі, які живили Херсон, підірвали водоканал і котельні у Херсоні. Через це місто залишилося без води та тепла. Обладнання і вежі мобільного зв’язку українських операторів окупанти демонтували та вивезли, телевежу підірвали та частково демонтували.

Вночі 10 листопада окупанти підірвали Антоновський міст.

Вранці 11 листопада 2022 року по Херсону ще їздили окупантські вантажівки. В місті не було світла, води та інтернету, а російський зв’язок можна було спіймати в декількох місцях біля Дніпра. Великі магазини не працювали – вони зачинились, щойно зникло світло та інтернет. Працювали деякі невеличкі крамниці та ринки, квітла стихійна торгівля. В місті ходило дві валюти: гривні та рублі. Окупанти слідкували, щоб розрахунок відбувався тільки в рублях. Проте чим менше ставало російських військових в місті, тим більше купівель відбувалося за гривні.

Ближче до опівдня подекуди почали з’являтися українські прапори. Вони радували та одночасно лякали – всі боялися провокацій. Після дванадцятої по місту поїхали машини з українськими прапорами, а потім херсонці побачили військових ЗСУ. І вже надвечір місто святкувало: без світла, води і зв’язку, херсонці передавали сусідам і знайомим радісну звістку, розвішували українські прапори, які всю окупацію ховали від загарбників, виходили до наших військових і дякували за визволення.

Херсон святкував! Він святкував не один тиждень, святкував навіть тоді, коли по ньому розпочалися перші артобстріли.

14 листопада звільнений Херсон відвідав Президент України Володимир Зеленський, біля ОДА відбулася церемонія офіційного підняття Державного прапора.

Біля кінотеатру «Україна» запрацював Старлінк, згодом супутниковий зв’язок з’явився біля залізничного вокзалу та кінотеатру «Супутник» біля Дніпровського ринку. Запрацювали пункти незламності, де люди змогли зарядити телефони, почали розвозити воду. В місто прибули поліцейські патрулі, медичні бригади та рятувальна техніка.

Наприкінці листопада у більшості херсонців з’явилося світло, вода та український мобільний зв’язок, почали відновлювати роботу банки, повернулися перші заправні станції та супермаркети. Запрацювали «Укрпошта», «Нова пошта» та Rozetka, окремі автомобільні салони, а 19 листопада в Херсон із Києва прибув перший від початку повномасштабного російського вторгнення пасажирський потяг. … і почалися мінометні обстріли, до яких мешканці були зовсім неготові…

Чи окупанти самі залишили правобережжя Херсонщини? Так, російське командування прийняло рішення відступити на лівий берег через проблеми з доставкою боєприпасів на правий берег через Дніпро.

Чи загарбники здали правобережжя Херсонщини без боя? Ні! Ще за місяць-півтора до звільнення на Бериславському та Миколаївському напрямках точились запеклі бої між ЗСУ та окупантами. Навіть через два дні після звільнення Херсона в місті можна було почути стрілянину – це окремі російські загони чинили спротив військам ЗСУ, не знаючи, що їхнє командування їх зрадило, залишивши на українській землі без підтримки та підірвавши всі можливі шляхи відступу.

Чим зараз живе Херсон? Сьогодні Херсонщина –зона бойових дій. Постійні артобстріли, авіаційні удари, дрони-безпілотники, сигнали повітряної тривоги і вибухи, вибухи, вибухи, які не припиняються ні вдень, ні вночі – такі реалії сучасної Херсонщини.

Всі херсонці, всі українці дуже чекають звільнення лівого берега від окупантів. Це обов’язково станеться, але нам дуже хочеться, щоб це сталося якомога скоріше. Херсон чекав свого звільнення 8,5 місяців. Олешки, Гола Пристань, Скадовськ, Чаплинка, Генічеськ та інші населенні пункти лівобережної Херсонщини вже понад 20,5 місяців чекають свого звільнення, повернення в Україну, дуже чекають… І це обов’язково незабаром станеться, ми знаємо, відчуваємо це. Лишилося зачекати ще трішки.

Україна переможе!

 Все буде Україна!!!

 

 

 

За матеріалами:

https://goo.su/F0sogsS

https://goo.su/SJFI

https://goo.su/CzTRd4

https://goo.su/SaS39

https://goo.su/e4Hl

 

Show Buttons
Hide Buttons

Activ Boost Max Keto ACV Gummies Review: Can This Extra Strength Formula Accelerate Your Results? Autumn Secrets: How Brendan Fraser Achieved His Remarkable Weight Loss? 24 Burn Review: Are These Powerful Liquid Drops the Key to Round-the-Clock Weight Loss? 2024 Study Results: 3,500 People Share Their Success in Losing Weight by Drinking Apple Cider Vinegar Energize Male Enhancement Gummies Review – SCAM Exposed or Safe Energize Gummy for Men? SlimTrim Keto + ACV Gummies Review: What Should You Know About This Product? How Effective Are Burn Rizer Capsules for Weight Loss? A Full Review Steelovil Review: Can These Maximum Strength Pills Really Enhance Male Vitality? Unlocking 2024 Weight Loss Trends: Success Stories of 5 American Millennials with Apple Cider Vinegar Pills Slim Laboratory Keto ACV Gummies Review: Should You Buy This Supplement? Alpha Bites Male Enhancement Gummies Review: Does It Really Work? Pure Keto Essence Keto + ACV Gummies Review – Does This Apple Cider Vinegar Supplement Even Work?