На платформі «Дія.Освіта» презентували освітній серіал «Як захиститись від фейків і дезінформації»

На платформі «Дія.Освіта» презентували освітній серіал «Як захиститись від фейків і дезінформації»
Перегляд серіалу допоможе підсилити навички критичного мислення та протидії ворожій пропаганді.

На онлайн-платформі «Дія.Освіта» відбулася прем’єра освітнього серіалу про медіаграмотність «Як захиститися від фейків і дезінформації», повідомила пресслужба Мінцифри.

Телеведучий Святослав Гринчук із запрошеними гостями — представниками українських експертних медійних організацій обговорюють теми з медіаграмотності, діляться знаннями з протидії фейкам і дезінформації, надають поради щодо захисту особистих даних та з безпеки у мережі.

«Освітній серіал надасть глядачам практичні навички медійної та інформаційної грамотності, які мають стати частиною їхнього життя в умовах повномасштабної війни, а також пояснить, як орієнтуватися в інформації довкола та розпізнавати дезінформацію та пропаганду» зазначили в Мінцифри.

Освітній серіал створено для платформи «Дія.Освіта» в межах «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», яку агенція Smart Angel реалізує у співпраці з «1+1 media» та із залученням фахівців низки експертних медійних громадських організацій, зокрема ГО «Детектор медіа», StopFake, VoxCheck, Центру демократії та верховенства права, Українського інституту медіа та комунікації, — розповіла в коментарі MediaSapiens операційна менеджерка проєкту у Smart Angel Анна Літвіщенко.

«Питання медіаграмотності у зв’язку не лише з повномасштабною військовою агресією, але й тим, що технології невпинно розвиваються, є важливим навиком як для держави, так і для суспільства. Цей навик має опанувати кожна людина. Ми хотіли створити освітній продукт, який змогли б побачити дуже багато людей, та у доступній формі розповісти про складні, але важливі речі каже Анна Літвіщенко.  Роль ведучого  підштовхнути до запитань та задати хід розмови. Основними лекторами й тими, хто готував основний матеріал, сценарії кожної серії, є представники українських медійних громадських організацій, які відомі своєю фаховістю та експертністю, адже мають непересічний досвід у боротьбі з дезінформацією і розвитку медіаграмотності».

За її словами, освітній серіал «Як захиститися від фейків і дезінформації» створений для широкого загалу і є актуальним як для підлітків, так і для дорослих людей.

«Я мама дівчинки-підлітка й акцептувала уже серіал на доньці і друзях. Їм було і цікаво знайомитися із цим контентом, і зрозуміло. Теми серіалу є дійсно актуальними. Глядачі дізнаються, чим небезпечні теорії змови в умовах війни, як пропаганда підштовхує до прийняття хибних рішень, що необхідно робити, щоб не стати поширювачем дезінформації, як безпечно користуватися тими чи іншими соцмережами та месенджерами»— додала Анна Літвіщенко.

Над створенням освітньої серії про те, як не стати інструментом поширення дезінформації, і про те, які виклики й загрози несе в умовах війни використання месенджера «Телеграм», працював програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський.

«Я був експертом у двох уроках. Перший — про “Телеграм” та загрози, які він несе як в умовах війни, так і в повсякденному житті. Розповіли про власників з російським корінням, політику слабкої конфіденційності та захисту даних, про невмотивованість платформи у протидії дезінформації, а також про російські наративи, якими кишить цей месенджер повідомив Вадим Міський.  У відеоуроці про те, як не стати інструментом поширення дезінформації, йдеться про авторитетність джерел, з яких приходить інформація, про перевірку світлин, про потреби читати не лише заголовок, а й текст. І звісно, про українські організації, які здійснюють перевірку фактів і можуть стати в пригоді українцям у сучасному інформаційному вирі».

Він додав, участь у проєкті дає змогу спільними зусиллями підвищувати стійкість суспільства до гібридних загроз в умовах війни.

«Наша стратегічна мета — розширювати партнерства з платформами, що мають доступ до широкої аудиторії, щоб ділитися нашою унікальною експертизою та підвищувати стійкість українського суспільства до гібридних загроз. Участь у спільному проєкті з “Дія.Освіта” дає нам можливість зміцнювати навички критичного мислення в якнайширшого кола українців» повідомив програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський.

Освітній серіал «Як захиститися від фейків і дезінформації» складається з десяти інформаційних відео, які пояснюють методи перевірки джерел інформації, інструменти фактчекінгу, правила безпечного спілкування в соціальних мережах, а також наводять приклади дезінформаційних кампаній у тіктоку, інстаграмі, фейсбуці, телеграмі та ютубі. Перегляд освітнього серіалу доступний за посиланням.

Фото: «Дія.Освіта» / фейсбук

За матеріалами http://surl.li/rbwlu

Show Buttons
Hide Buttons

shark tank s keto acv gummies alert shark tank acv shark tank keto acv gummies ingredients new keto acv gummies beware acv keto gummies acv gummies review acv gummies reviews kelly clarksons 2023 keto gummies weight loss truth how kelly clarkson lost weight weight loss journey kelly clarkson weight loss update before and after photos 2024 transformation on today show how did kelly clarkson lose weight so quickly weight loss diet 2024 what did kelly clarkson use for weight loss how did kelly clarkson lose so much weight hale and hearty keto gummies reviews new alert does hale and hearty keto gummies work dr oz recommendation keto gummies for kelly clarkson weight loss keto acv gummies shocking truth keto gummies shark tank keto acv gummies keto crave reviews shark tank s keto acv gummies alert shark tank acv shark tank keto acv gummies ingredients kelly clarkson ozempic diet what dr oz says about her weight loss essential keto gummies review warning essential keto gummies side effects kelly clarkson weight loss diet decoding her health and fitness regimen 2024