Соціальна політика Херсонського району

Станом на 01 січня 2024 року в управлінні соціальної політики районної державної (військової) адміністрації працює 30 працівників, 3 працівника знаходяться на простої, 11 працівників у відпустці без збереження заробітної плати, 8 вакантних посад.

Станом на 01 січня 2024 року на обліку в управлінні соціальної політики районної державної (військової) адміністрації перебуває:

№ п/п Білозерський відділ Олешківський відділ
1 Отримувачів державних допомог – 11266 8294
2 Отримувачів пільг та компенсацій – 1064 953
3 Осіб з інвалідністю – 3400 3500
Всього- 15730 12747

Протягом 2023 року за призначенням різних видів державних допомог звернулось 3639 сімей. Видано 3435 довідок та повідомлень. Надано 15986 консультацій із питань призначення та виплат державних допомог.

У районі функціонує 15 дитячих будинків сімейного типу та 10 прийомних сім’ї, де виховуються 119 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Сума нарахованої та виплаченої допомоги дітям за звітний період склала 5683,8 тис грн., грошового забезпечення батькам – вихователям – 2454,1тис. грн..

Видано 13 посвідчень особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю. Підготовлено документи і проведено виплату допомоги на поховання 12 інвалідам, який перебували на обліку в управлінні.

Взято на облік 3120 переселених осіб. У звітному періоді на обліку в управлінні соціальної політики перебувало 6631 переміщена особа.

Прийнято та призначено 66 отримувачам грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка» на суму 435,6 тис грн.

У зв’язку із підривом окупаційними військами Каховської ГЕС з метою підтримки постраждалого населення постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2023 року № 626 затверджено Порядок надання одноразової матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської гідроелектростанції відповідно, якого спеціалістами управління прийнято та опрацьовано 4522 пакети документів. З них 3975 включено до виплатних відомостей для виплати грошової допомоги з резервного фонду державного бюджету у розмірі  5000, 00 грн на особу, 547 осіб відмовлено (54 чол. – за кордоном, 493 чол. – не є підтопленими).

Сформовано та направлено списки на 3755 осіб, які проживають у зоні активних бойових дій чи були підтопленими для отримання грошової допомоги від міжнародних організацій. Проведено верифікацію списків сільських військових адміністрацій на 24863 особи, які були в окупації для отримання допомоги у розмірі 1200,00 грн від Міжнародного Червоного Хреста.

У газеті «Придніпровська зірка» розміщено статтю щодо відновлення та механізму роботи управління соціальної політики та органів з питань соціального захисту населення військових адміністрацій.

Згідно запитів органів соціального захисту до інших регіонів у звітному періоді направлено 89 особових справ отримувачів державних допомог взято на облік -18.

Також прийнято та опрацьовано 13 пакетів документів від осіб, які вважають себе постраждалими від торгівлі людьми. Матеріали було надіслано до НСССУ для встановлення їм статусу осіб, постраждалих від торгівлі людьми та проведено їм виплату одноразової грошової допомоги.

Спеціалістами відділу надано відповіді на 1738 звернень громадян з питань соціального захисту, які надійшли до управління соціальної політики районної державної (військової) адміністрації.

Спеціалістами відділу соціальної підтримки пільгових категорій громадян та з питань ветеранської політики надавалися консультації за напрямками відділу у телефонному режимі та на особистому прийомі, протягом 2023 року охоплено 1829 осіб з питань пільгового забезпечення. В засобах масової інформації, на сайті РДА протягом 2023 року підготовлено та розповсюджено 18 інформаційних повідомлень з різних напрямків відділу.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року № 1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу Пенсійним Фондом України» спеціалістами відділу підготовлено та передано до відділу обслуговування громадян № 7 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області 1065 справ одержувачів пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу, які мають статус учасника бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, для подальшого нарахування пільг та 3068 справ пільгових категорій громадян, які перебували на обліку для отримання пільг на ЖКП в ЄДАРПі.

З метою надання матеріальної допомоги за рахунок коштів з обласного бюджету в рамках обласної програми соціального захисту людей похилого віку, осіб з інвалідністю, підтримки сім’ї, утвердження гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на 2020-2024 роки проводилася робота із мешканцями громад, які перебувають у складних життєвих обставинах щодо формування необхідних документів. Опрацьовано та направлено 915 пакетів документів осіб для розгляду на обласній комісії а саме: 368 пакетів документів на надання одноразової матеріальної допомоги у зв’язку із руйнуванням житлового будинку у період військової агресії російської федерації проти України після 24 лютого 2022 року, під час обстрілів на території, де велися / ведуться бойові дії; 161 пакет документів на надання одноразової матеріальної допомоги в розмірі 15000 грн (п’ятнадцять тис. грн) у зв’язку з пораненням; 89 пакети документів на надання одноразової матеріальної допомоги в розмірі 30000 грн (тридцять тис. грн) у зв’язку зі смертю члена родини який (яка) загинув (загинула) під час обстрілів та 39 пакетів документів на надання одноразової матеріальної допомоги на лікування, спеціалістами прийнято та направлено 258 пакетів документів осіб для розгляду на обласній комісії з метою надання матеріальної грошової мешканцям населених пунктів Херсонської області, житлові будинки/ квартири яких зазнали затоплення внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року.

В рамках проведення роботи щодо встановлення статусу та видачі посвідчень учасникам війни, сім’ям померлих/загиблих ветеранів війни та сім’ям загиблих (померлих) Захисників чи Захисниць України, особам з інвалідністю внаслідок війни, ветеранів праці відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» спеціалістами відділу постійно надаються роз’яснення щодо встановлення відповідного статусу згідно чинного законодавства. Протягом 2023 року було видано 10 посвідчень члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України та одна довідка дитині загиблого, яка підтверджує вищезазначений статус та 2 посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни. З членами сімей загиблих постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо прав та соціальних гарантій відповідно до статусу.

В рамках реалізації державної політики щодо гарантій та соціального захисту членів сімей загиблих (померлих) Захисників чи Захисниць України та з метою реалізації у 2023 році заходів обласної програми підтримки сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Херсонської обласної ради від 23 квітня 2021 року № 122 (зі змінами) направлено 10 пакетів документів для надання одноразової матеріальної допомоги у розмірі 50 000 грн. за рахунок коштів обласного бюджету. Сформовано та направлено списки осіб на 23 особи , на Херсонський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат для призначення допомоги членам сімей загиблих (померлих) Захисників України відповідно до статті 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», із розрахунку 10 тис. грн.., списки на 5 осіб для призначення допомоги дітям загиблих до 1 вересня «Подарунок від тата» та списки 7 осіб для виплати допомоги у розмірі 3 тис. грн для дітей загиблих Захисників до новорічних свят.

Постійно проводиться робота з особами з інвалідністю і дітьми з інвалідністю щодо забезпечення безоплатно або на пільгових умовах на підставі індивідуальної програми реабілітації допоміжними засоби реабілітації. Прийнято 36 пакетів документів для забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби. Постійно проводилася робота щодо формування справи у ЦБІ, та внесення до електронної системи пакети документів щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю. Проведено звірку даних щодо правильності відомостей внесені пенсійних та пільгових посвідчення та усунено виявлені помилки в ЦБІ, внесені в відповідні оновлені відомості до особових карток осіб з інвалідністю. Опрацьовано список на 128 осіб. Проведено роботу щодо виплати компенсації на бензин, ремонт та технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, сформовано та направлено відповідні виплатні документа, охоплено роботою 45 осіб.

Протягом 2023 року спеціалістами відділу здійснювали інформаційно-роз’яснювальну роботу, прийом та оформлення документів для призначення і виплати одноразової компенсації та щорічної допомоги на оздоровлення особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю до 18 років, яким встановлено інвалідність унаслідок одержаних на території України ушкоджень здоров’я, спричинених вибухонебезпечними предметами, визначеними пунктом 1 частини першої статті 1 Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» відповідно до чинного законодавства. В ході роботи охоплено 12 осіб.

Постійно проводиться робота щодо встановлення статусу батьків та дітей з багатодітних сімей. Протягом 2023 року видано 28 посвідчень батьків багатодітної родини та 49 довідок про підтвердження статусу дитини з багатодітної родини у зв’язку із відсутністю посвідчень. Опрацьовано 26 пакетів документів для подовження посвідчень батьків з багатодітної сім’ї. Опрацьовано документи щодо впровадження Web-додатку системи «Реєстр посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї».

Постійно проводиться робота щодо реалізації державної політики у сфері надання пільг та компенсацій особам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. Здійснено роботу щодо призначення щорічної компенсації на оздоровлення громадянам за 2022-2023 роки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Опрацьовано та направлено на Херсонський центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат 184 рішення.

45 дітей та 9 дорослих з Херсонщини вирушили на тимчасове перебування до Румунії. Січень 2024 року 

45 дітей та 9 дорослих з Херсонщини вирушили на тимчасове перебування до Румунії. Січень 2024 року 

Постійно проводиться робота щодо організації направлення дітей на оздоровлення та відпочинок. За сприянням Херсонської обласної військової адміністрації, Департаменту соціальної політики у травні діти Херсонського району, а саме 23 дитини із смт Білозерка, с. Станіслав взяли участь у дводенному рафтинг-турі у с. Мигії, Миколаївської області. Отримали кваліфіковану психологічну допомогу 25 дітей, які постраждали від агресії найбільше, від дитячого медичного центру психологічної реабілітації «Джерело». Сформовано групи із 47 дітей району, яких направлено до Дитячого табору «Вільні діти» від ПАТРІАРШИЙ ПАЛОМНИЦЬКИЙ ЦЕНТР УГКЦ за адресою: Маріїнський духовний центр, с. Зарваниця, вул. К. Шептицького, 92а, Тернопільська область. До державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек», направлено 6 дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Gen.Camp – освітньо-реабілітаційний табір для дітей, які пережили травмуючи події війни – стали свідками вбивств, пережили бомбардування, обстріли, перебували в окупації, зазнали насильства, переживають втрату батьків. З нашого району пройшли курс реабілітації у табір 4 дитини із с. Станіслав, які втратили одного з батьків. 55 дітей із громад району були направлені на терапевтичний відпочинок до Польщі, на відпочинок у Румунію направлено 68 дітей з громад району.

Діти Херсонського району виїжджають до Дитячого табору «Вільні діти» від Патріарший Паломницький центр УГКЦ. 1 березня 2023 року

Діти Херсонського району виїжджають до Дитячого табору «Вільні діти» від Патріарший Паломницький центр УГКЦ. 1 березня 2023 року

Упродовж звітного періоду фахівцями сектору підтримки сім’ї, пенсійного нагляду та координації надання соціальних послуг проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота у межах компетенції, затвердженої положенням про сектор:

– попередження домашнього насильства, забезпечення рівності прав чоловіків та жінок (гендерної рівності), протидії торгівлі людьми відповідно до ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству», ЗУ «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», ЗУ «Про протидію торгівлі людьми»;

– порядку реєстрації колективних договорів суб’єктів господарювання району;

– надання соціальних послуг населенню (в тому числі за диференційовану оплату) відповідно до ЗУ «Про соціальні послуги» та окремих послуг внутрішньо переміщеним особам відповідно до постанови КМУ від 21 березня 2023 року № 248 «Деякі питання реалізації експериментального проекту з надання в закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах».

На офіційному веб – сайті Херсонської районної державної (військової) адміністрації було висвітлено статті та інформматеріали:

– 05 січня – інформаційні матеріали Уповноваженого Верховної ради України з прав людини стосовно протидії торгівлі людьми;

– 10 лютого – «Домашнє насильство в умовах війни»;

– 26 червня – інформаційні матеріали «Безоплатна правова допомога» із посиланням на перегляд відеороликів;

– 24 липня – Пам’ятку для осіб, які постраждали від торгівлі людьми;

– 30 липня«30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми»;

– 18 серпня«Домашнє насильство крізь призму війни»;

– 28 серпня«Гендерна дискримінація – першопричини, стереотипи та етапи подолання»;

– 15 вересня – «Щодо примусового вирізання органів у живих людей»;

– 11 жовтня- «11 жовтня – Міжнародний день дівчаток»;

– 18 жовтня – «18 жовтня – Європейський день протидії торгівлі людьми»;

– 22 листопада – «Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»»;

– 01 грудня – «02 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства»;

– 18 грудня – «Торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації – кожен може постраждати від такого злочину» (інформматеріали Омбудсмана України);

– 27 грудня – «Про окремі питання щодо організації надання гуманітарної допомоги».

У висвітлюваних інформаційних матеріалах надано діючі телефонні номери та сайти для звернення за допомогою.

Аналогічні матеріали надіслано Білозерській селищній, Станіславській, Дар’ївській, Чорнобаївській та Музиківській сільським військовим адміністраціям до відома та поширення серед населення.

Упродовж 2023 року від Херсонського районного управління поліції ГУНП в Херсонській області (відділення №1) надійшло 294 повідомлення про факти вчинення домашнього насильства. Із загальної кількості на території Білозерської територіальної громади зафіксовано 107 випадків, Станіславської територіальної громади – 47 випадків, Чорнобаївської територіальної громади – 82 випадки, Дар’ївської територіальної громади – 28 випадків, Музиківської територіальної громади – 30 випадків.

Військовим адміністраціям населених пунктів, на території яких зафіксовано факти домашнього насильства, направлено 85 листів – звернень (Білозерській СВА – 20, Музиківській СВА – 11, Станіславській СВА – 18, Чорнобаївській СВА – 20, Дар’ївській СВА – 13, Службі у справах дітей – 3) для проведення відповідної роботи щодо запобігання та протидії домашньому насильству на підвідомчій території, визначення потреб у допомозі, соціальних послугах та забезпечення їх надання постраждалим. Надіслані матеріали опрацьовуються. Сім’ї взяті на облік та знаходяться під соціальним наглядом.

Здійснювався щотижневий моніторинг евакуації цивільного населення з районів, де триває евакуація, у розрізі територіальних громад. Списки евакуйованих осіб надіслано Департаменту соціального розвитку ХОДА.

Евакуація сімей з Херсонського району. Жовтень 2023 року 

Евакуація сімей з Херсонського району. Жовтень 2023 року 

Зареєстровано 2 колективні договори:

– колективний договір між адміністрацією та трудовим колективом комунального закладу «Східненський ліцей» Музиківської сільської ради Херсонського району Херсонської області на 2023 – 2027 роки;

– колективний договір Комунальної установи «Трудовий архів» Білозерської селищної ради Херсонського району Херсонської області на 2023-2027 роки.

Здійснювався контроль за надходженням електронних контрольних документів з питань компетенції управління та їх перенаправлення для виконання відповідальним спеціалістам.

Виконувалася робота по формуванню списків для виплати населенню, постраждалому від підтоплення внаслідок підриву рф Каховської ГЕС, грошової допомоги від МОМ.

У складі комісії з перевірки та підтвердження місця проживання постраждалого населення без реєстрації місця проживання у населених пунктах, що розташовані в районах підтоплень Білозерської, Дар’ївської, Чорнобаївської та Олешківської територіальних громад Херсонського району Херсонської області внаслідок підриву російською федерацією греблі Каховської гідроелектростанції головним спеціалістом сектору (секретар комісії) виконувалася робота по оформленню протокольних рішень комісії. Усього оформлено 32 протокольні рішення, сформовано необхідні виписки із протоколів.

Наслідки обстрілів будівлі управління соціальної політики Херсонської РД(В)А. Листопад, 2023 рік.

Наслідки обстрілів будівлі управління соціальної політики Херсонської РД(В)А. Листопад, 2023 рік.

Навіть попри постійні обстріли та руйнування, управління соціальної політики Херсонської районної державної військової адміністрації продовжує свою сумлінну роботу, надаючи необхідну допомогу мешканцям громади.

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons

dr oz diet kelly clarkson approach to weight loss keto acv gummies shocking truth keto gummies shark tank keto acv gummies keto crave reviews slim labs acv keto gummies be careful does slim labs acv keto gummies work watch this review keto acv gummies reviews scam watch this keto gummies acv keto gummies to lose weight work dr oz recommendation keto gummies for kelly clarkson weight loss essential keto gummies review warning essential keto gummies side effects kelly clarkson weight loss gummies dr oz analyzes side effects and solutions dr oz verdict on kelly clarkson weight loss gummies side effect solutions explored kelly clarkson weight loss diet decoding her health and fitness regimen 2024