Основні профілактичні заходи профілактики кишкових інфекцій:
Дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету.
Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів.
Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
Чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі:
– ретельно мити фрукти та овочі, які вживаються сирими;
– гарячою водою та мийними засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо;
– дотримуйтесь температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
– в жодному разі не споживати недосмажені (недоварені) м’ясні продукти. Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
– перед використанням слід обов’язково: молоко – кип’ятити, простоквашу-самоквас – використовувати лише для тіста, не пастеризований сир – для страв, які проходять в подальшому термічну обробку;
– готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °С або в гарячому вигляді не нижче 65 °С. Якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;
– зберігати вироби з масляним кремом при температурі 2-6 °С не більше 36 год, із заварним кремом – не більше 6 год. У літній період кондитерські вироби з заварним кремом бажано не готувати;
– зберігати продукти необхідно відповідно до зазначених умов виробником на упакуванні або згідно інструкції, що додається до харчових продуктів;
– важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв.
У поширенні гострих кишкових інфекцій не останню роль відіграють мухи. Перелітаючи ззовні, де вони накопичуються в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражають їх збудниками хвороб, які переносять на лапках та черевці. Для обмеження мухам доступу у приміщення, вікна закривають спеціальною сіткою. Також ефективні для знищення мух інші спеціальні засоби (дезінсекційна лампа).
Потрібно пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
За матеріалами ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області