Пошук роботи для людей з інвалідністю: на що звертати увагу

Як шукати роботу

Усе починається з пошуку та складання резюме. Воно має відповідати бажаній посаді й описувати всі сильні сторони кандидата. Незалежно від інвалідності, гендеру або віку, найважливіше — це професійні навички, відповідність кваліфікації та людські якості. Про те, як уникнути найпоширеніших помилок у резюме, читайте у статті “Як перевірити резюме: інструкція” (на порталі Дія)

Після цього потрібно підібрати бажані вакансії. З деталями можна ознайомитися в описах на сайтах або на ярмарках вакансій. Існують проєкти для пошуку вакансій для людей з інвалідністю, такі як «На рівних» (On Equals), або портал ВІЛЬНО. Також не зайвим буде перевірити список найкращих роботодавців в Україні — зазвичай до них потрапляють компанії, які забезпечують рівні можливості для людей з інвалідністю.

Також завжди корисно знати про свої трудові права. Вони чітко викладені у Довіднику для роботодавців від ООН, Міжнародної організації праці та Державного центру зайнятості. Більшість відомих порад щодо працевлаштування виходять з досвіду самих людей з інвалідністю. Усі вони варіюються залежно від сфери діяльності людини, а також її індивідуальної програми реабілітації від МСЕК.

Отож, на що саме варто звернути увагу людині з інвалідністю під час пошуку роботи?

6 порад до пошуку роботи

1. Умови праці та робоче місце

Зверніть увагу, де саме вам потрібно буде працювати: у приміщенні чи на вулиці? Як на робочому місці проводиться кондиціонування повітря, а також якими є показники температури та вологості довкола. Чи не є умови праці шкідливими? Перевірте робоче місце на наявність антигену, промислового пилу, токсичних та подразнюючих речовин.

Крім того, зверніть увагу на освітлення і шум, аби вам було комфортно працювати в таких умовах. Це не примхи — ці параметри регулюються Кодексом законів про працю.

Загалом, ваше робоче місце має бути інклюзивним простором, з туалетом для людей з інвалідністю, широкими коридорами й обладнаним входом в будівлю і приміщення. Усі вимоги щодо адаптації робочого місця для потреб людини з інвалідністю викладені у Практичному посібнику від Державного центру зайнятості.

2. Доступність

Транспортна доступність — одне з ключових понять під час вибору майбутньої роботи. Перегляньте, наскільки зручно буде добиратися до нового місця роботи та скільки часу це займатиме.

3. Навантаження

Ознайомтеся з тим, який обсяг роботи вам доведеться виконувати протягом робочого дня. Це допоможе зрозуміти, наскільки ця вакансія вам підходить. Це стосується як фізичних навантажень, так і нервово-психологічного напруження.

Зважте, як часто вам доведеться напружувати зір та слух, а також перегляньте тривалість голосового та дихального навантаження.

Крім того, обміркуйте усю складність потрібних дій і кількість часу, потрібного на їхнє виконання. Якщо такі умови праці не викликатимуть стрес — то з цією вакансією можна працювати. Крім того, якщо є зауваження щодо навантажень, їх можна обговорити напряму з майбутнім роботодавцем.

4. Час роботи та відпочинку

Ознайомтеся з графіком майбутньої роботи. Чи достатньою буде обідня перерва і тривалість робочого дня? Порахуйте, скільки часу вам потрібно буде витратити на харчування, прийом ліків або можливі лікувальні процедури.

Крім того, перегляньте положення про основну відпустку та відпустку без збереження заробітної плати.

Людям з інвалідністю I та II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а людям з інвалідністю III групи — 26 календарних днів.

5. Організація праці

Якою буде ваша майбутня робота? Можливо, вам потрібно виконувати її індивідуально вдома або в офісі, а може буде потреба постійно працювати в колективі й комунікувати з великою кількістю людей? Наприклад, якщо працівник не згоден на переведення його на неповний робочий день, роботодавець не має права в односторонньому порядку перевести його на такий графік. Варто звернути на це увагу та проговорити усі можливі нюанси ще на етапі співбесід.

6. Роботодавець

Наостанок варто перевірити майбутнього роботодавця. Почитати відгуки про те, як саме в компанії чи на підприємстві організовано роботу для людей з інвалідністю. Якщо опис вакансії або відгуки викликали сумніви, краще заздалегідь підготувати відповідні питання, які можна буде обговорити з роботодавцем під час співбесіди.

За матеріалами https://goo.su/QNbw

Show Buttons
Hide Buttons

weight loss with apple cider vinegar slimsculpt keto acv gummies review kelly clarkson weight loss gummies dr oz investigates side effect resolutions summer keto acv gummies reviews new alert does summer keto acv gummies work be careful shark tank keto gummies alert keto gummies reviews kelly clarkson keto gummies new keto acv gummies reviews alert 2024 does keto acv gummies work be careful keto acv gummies shocking truth keto gummies shark tank keto acv gummies keto crave reviews hale and hearty keto gummies reviews new alert does hale and hearty keto gummies work weight loss with apple cider vinegar slimsculpt keto acv gummies review exploring kelly clarkson weight loss diet dr oz discusses ozempic or keto gummies dr oz and kelly clarkson discussing weight loss with ozempic and keto gummies dr oz on ozempic evaluating kelly clarkson weight loss exploring kelly clarkson weight loss diet dr oz discusses ozempic or keto gummies kelly clarkson weight loss ozempic diet dr oz weighs in on her weight loss keto acv gummies shocking truth keto gummies shark tank keto acv gummies keto crave reviews