У Зеленського показали підсумкове комюніке Саміту миру / фото president.gov.ua
Під час Глобального саміту миру у Швейцарії, який відбувся 15–16 червня, учасники узгодили спільну позицію щодо трьох пунктів: продовольча безпека, ядерна та енергетична безпека й звільнення всіх полонених і депортованих українців і українок, дорослих і дітей, яких викрала Росія. Ключові принципи щодо цих елементів задля справедливого та сталого миру викладені у Спільному комюніке про основи миру.Цей Саміт став наймасштабнішим міжнародним заходом заради України та миру – у ньому взяли участь 101 країна та міжнародна організація, що представляють усі частини світу та континенти – Латинську Америку, Близький Схід та Азію, Африку, Європу, Тихоокеанський регіон, Австралію, Північну Америку. Дві третини країн-учасниць були представлені на найвищому рівні. Саміт дав змогу кожному з учасників продемонструвати глобальне лідерство. Фактично цей захід є першим кроком до справедливого миру, що ґрунтується на Статуті ООН і базових принципах міжнародного права.Комюніке підтримали 80 країн і 4 організації.Офіс президента України опублікував повний текст підсумкового комюніке Глобального саміту миру.

Основні тези документа:

  • ЗАЕС має працювати під повним суверенним контролем України;
  • доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях має бути відновлено;
  • усі військовополонені мають бути звільнені, цивільні повернуті в Україну.

Це три з десяти пунктів Формули миру, яку Президент Володимир Зеленський презентував у листопаді 2022 року, під час зустрічі G20 в Індонезії. Робота щодо решти пунктів буде продовжена разом зі світовою спільнотою у визначених на Саміті робочих форматах.

“Ми вважаємо, що досягнення миру вимагає залучення і діалогу між усіма сторонами. Тому ми вирішили в майбутньому вжити конкретних заходів у вищевказаних сферах із подальшим залученням представників усіх сторін”, – ідеться в документі.

За матеріалами Офісу Президента України