Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надає інформацію щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Малюнок: дівчина біля плити готує їжу в каструлі, поруч лежать різні продукти. Зверху напис: "Профілактика гострих кишкових інфекцій". Праворуч від дівчини по колу написи: підтримайте чистоту, відокремлюйте сиру їжу від готової, ретельно готуйте їжу, зберігайте за безпечної температури, використовуйте безпечну воду та свіжі продукти

Літо – найкраща пора року: сонячні теплі дні, свіжі овочі та фрукти. Однак, саме кишковим інфекціям притаманна літня сезонність. Також не варто забувати, що Україна сьогодні перебуває в умовах війни, що є неабияким фактором розповсюдження різних інфекційних захворювань, у тому числі бутулізм.

Основні профілактичні заходи профілактики кишкових інфекцій:

Дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету.

Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів.

Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі:

– ретельно мити фрукти та овочі, які вживаються сирими;

– гарячою водою та мийними засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо;

– дотримуйтесь  температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються;

– в жодному разі не споживати недосмажені (недоварені) м’ясні продукти. Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

– перед використанням слід обов’язково: молоко – кип’ятити, простоквашу-самоквас – використовувати лише для тіста, не пастеризований сир – для страв, які проходять в подальшому термічну обробку;

– готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °С або в гарячому вигляді не нижче 65 °С. Якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;

– зберігати вироби з масляним кремом при температурі 2-6 °С не більше 36 год, із заварним кремом – не більше 6 год. У літній період кондитерські вироби з заварним кремом бажано не готувати;

– зберігати продукти необхідно відповідно до зазначених умов виробником на упакуванні або згідно інструкції, що додається до харчових продуктів;

– важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв.

У поширенні гострих кишкових інфекцій не останню роль відіграють мухи. Перелітаючи ззовні, де вони накопичуються в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражають їх збудниками хвороб, які переносять на лапках та черевці. Для обмеження мухам доступу у приміщення, вікна закривають спеціальною сіткою. Також ефективні для знищення мух інші спеціальні засоби (дезінсекційна лампа).

Потрібно пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

За матеріалами ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області 

Show Buttons
Hide Buttons

Super Control Max Glyco Optimizer – Should You Try It? Top 6 Best Kratom Brand High-Quality Products That Work (2024) BioClear Skin Tag Remover Review – Does It Really Work? Vyto Keto ACV Gummies Review – Is This Even Worth Your Money? Thrive Keto + ACV Gummies Review: Worth the Money? Hempified Full Spectrum CBD Gummies Review: Are They the Key to Enhanced Wellness? D-Fit: A Comprehensive Review of Its Fitness and Performance Benefits Sugar Shield Review: Will It Work For You? Erox Plus Review: Can This Supplement Really Boost Male Virility and Performance? Buy Real Keto ACV Gummies, Avoid Kelly Clarkson Scams Sugar Shield Review: Will It Work For You?