Що нас рятує у важкі часи – пояснює Олег Романюк

Гостем фінального епізоду спеціального сезону подкасту «Простими словами» став лікар-психотерапевт Олег Романчук. Подкаст «Простими словами» після невеликої перерви повернеться з новим сезоном у другій половині січня 2024 року.

Олег Романчук – лікар-психотерапевт, дитячий психіатр і засновник центру «Коло сімʼї», автор книжок, директор Інституту психічного здоров’я УКУ й Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії.

Проєкт реалізовано в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» – ініціативи Першої леді України за підтримки компанії Visa у співпраці з Координаційним центром із психічного здоров’я при Кабінеті міністрів України та громадською організацією «Безбар’єрність».

Ніхто не має бути наодинці

Коли люди стикаються з випробуваннями, ми часто повторюємо таку мантру: «Ніхто не має проходити наодинці через жалобу». Ніхто не має бути наодинці, коли стикається з важкою хворобою, наприклад. У цьому суть нашої стійкості, – що ми сильні разом і потребуємо одне одного. «Це наш вибір – жити, скільки би небес не впало», – казав англійський романіст Девід Герберт Лоуренс.Стійкість – це про вибір жити, якими би не були обставини.

Пʼять компонентів стійкості

Ми деколи кажемо: «Будьмо стійкими! Тримаймося!» Але як триматися? Часом є таке уявлення, що є якась одна «техніка», яка зробить нас стійкими: хтось думає, що є точка на пальці, яку можна масажувати, і стати стійким, або робити техніку «метелик», і що би не було, – це обов’язково допоможе. Звісно, це не так просто… Але як насправді бути стійким? Дослідження підтверджують, що стійкість має формулу – вона складається з певних компонентів, ми народжуємося з нею, як і з імунною системою. Вона гартується з випробуваннями, але тільки коли ми мудро й уміло їх проходимо.

ПЕРШИЙ КОМПОНЕНТ СТІЙКОСТІ – цінності. Це те, на що відгукується наше серце, те, чому ми хочемо присвятити наше життя. Віктор Франкл («Людина в пошуках справжнього сенсу») казав, що в концтаборі не зламалися ті, хто мав відчуття сенсу. Щось, заради чого вони можуть пройти з гідністю через випробування. Іван Франко ж казав, що пісня та праця – великі дві сили. Пісня потрібна, щоби співати, чути сенси й надихатися, а це дає змогу працювати.

ДРУГИЙ КОМПОНЕНТ – це ефективна дія. Просто сидіти, нарікати й переживати – це не те, що сприяє стійкості. Робити потрібно не будь-що, а корисну активність. Кожен із нас має своє місце у строю та свою роль. Частиною цього, зокрема, є вміння не робити зайвого, щоби не виснажити себе. Треба вміти відпочивати. Кожному на своєму місці потрібна ротація, відпочинок і регуляція енергії.

Багато хто каже, що не може дозволити собі відпочивати. Ми в тій фазі війни, коли це війна ресурсів, війна на виснаження. Ми не маємо права жити так, щоби виснажитися – у такому стані ти вибуваєш зі строю, а ми маємо його тримати. Це ознака мудрості, а не егоїзму. Нам потрібно бути готовими, що ці випробування будуть довгими, виснажливими й болючими. Як в ультрамарафоні: скільки треба, стільки й будемо йти невтомно. І не тільки до перемоги, іти далі потрібно буде після перемоги.

ТРЕТІЙ СКЛАДНИК – мудре мислення. Наша здатність думати іноді може діяти проти нашої стійкості. Можна впасти в депресивне мислення або ж тривожно-катастрофічне: нарікати, накручувати себе песимістичними сценаріями. Важливо скеровувати мислення в бік надії, планувати, продумувати наші дії.

Не менш важливо вміти стишувати мислення, мати час для споглядання в тиші. Під час війни людям не до розлогих роздумів, їм треба короткі формули. Потрібен певний набір «слів сили» на складні часи, які втілюють ціннісні послання: страх – це нормально, але наш вибір – мужність. Це одразу калібрує й орієнтує. Ще один із важливих аспектів стійкості – приймати свою вразливість. Приймати свої можливі труднощі та кризи, не докоряти собі за них, а прийнявши їх, – дослухатись до себе та знайти мудру дієву відповідь.

ЧЕТВЕРТИЙ ІНГРЕДІЄНТ – уміння керувати емоціями й енергією. Позитивні емоції, зокрема, важливі для відновлення сил. Подивіться на роль гумору, який ми, українці, використовуємо для подолання випробувань. Культура святкування життя – це не втеча від болю. Ми сумуємо, коли сумно, але коли є причина святкувати – важливо співати на повні груди, відчути радість миті. У мультфільмі «Аватар: Останній захисник» головний герой мав опанувати всі стихії, щоби перемогти зло. Я думаю, що це гарна метафора: ти маєш пізнати різні енергії, опанувати різні емоції.

Стійкість – це теж про вміння жити з болем, як огорнути його в співчуття, розділити його з кимось, як не втратити звʼязок зі світлом. Є міф, що стійкість – це не мати жодних емоцій, бути камʼяним і непохитним. Сила стійкості не у відсутності емоцій, а в енергії тих емоцій, які ти опанував. Стійкість у любові.

ПʼЯТИЙ ЕЛЕМЕНТ СТІЙКОСТІ – у стосунках, адже наша сила в єдності. Потрібно плекати єдність, учитися бути чутливим одне до одного, уміти ділитися. Коли ми обʼєднані цінностями, коли ми в правді та любові, то 1+1 уже дорівнює не два – зʼявляється зовсім інша математика. Якщо буде розбрат – ми програємо, але якщо навчимося бути разом, то будемо непереможні.

 

 

? Більш детально про формулу української стійкості, про те, що нас рятує у важкі часи та як керувати власними емоціями — слухайте на платформах Apple Podcasts, Spotify, Soundcloud.

Спецсезон подкасту від The Village Україна присвячений темі здоровʼя під час війни та виходить у межах програми «Ти як?».

Проєкт реалізовано в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи Першої леді України за підтримки компанії Visa у співпраці з Координаційним центром із психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України й громадською організацією «Безбар’єрність».

За матеріалами https://t.me/howareu_program/597 та http://surl.li/nuvqy

 

 

Show Buttons
Hide Buttons

keto acv gummies keto acv gummies the legit keto acv pure slim keto acv gummies keto gummies in 2024 side effects and ingredients keto gummies review weight loss with apple cider vinegar slimsculpt keto acv gummies review essential keto gummies reviews weight loss be careful does essential keto gummies work unlocking weight loss secrets kelly clarkson acv and keto pill experience kelly clarkson weight loss update before and after photos 2024 transformation on today show 2024 keto gummies beware keto gummies shark tank new keto gummies review shark tank keto acv gummies scam reviews and customer support real and honest