Звуки війни: як допомогти дитині не боятися сирени й гучного гуркоту

Наші діти прокидаються від вибухів за вікном. Їм страшно. Страшно і нам, дорослим.
Підтримати дитину і допомогти їй впоратися зі страхом допоможуть поради дитячої й сімейної психологині Світлана Ройз. Вона, зокрема, радить діяти за таким алгоритмом:
? Нормалізація
Дорослий фіксує і пояснює ситуацію:
«Я бачу, що ти боїшся. Цей звук справді лякає, але він означає, що наші ЗСУ зафіксували загрозу і зараз її знешкоджують. Про нашу безпеку дбають – тож і нам треба подбати про себе і йти в укриття».
? Підтримка
Дорослий сигналізує дитині про підтримку й пропонує дію:
«Я з тобою і буду з тобою весь час. Хочеш, я візьму тебе на руки, а ти візьмеш свою іграшку (воду, домашнього улюбленця)?»
? Завершення
Дорослий акцентує, що загроза минула, і відзначає силу дитини:
«Все минулося. Ми в безпеці. Спасибі, ти був (була) таким сміливим, міцним. Ми чули так багато гучних звуків (їх можна назвати), але ми впорались».
? Можна пограти в терапевтичну «гру»: розтерти вуха й уявити, що з них «висипається» в долоню чи на землю все, що їм заважає. Можна уявити себе собакою, який щойно вийшов з води й струшує з себе всю воду.
Далі «будуємо» місток до наступних дій: для цього запитуємо дитину про те, що будемо робити далі, коли вийдемо з укриття.
Це поради працюють не тільки для дітей, а можуть бути корисними й для дорослих.
ℹ Додаткові прийоми, як зняти напругу і страх у дитини доступні за посиланням: https://bit.ly/3TrKpbR

Show Buttons
Hide Buttons

kelly clarkson diet 2024 weight loss secrets keto gummies review new keto acv gummies beware acv keto gummies acv gummies review acv gummies reviews kelly clarkson ozempic diet what dr oz says about her weight loss dr oz weight loss pills kelly clarkson keto gummies review and before and after kelly clarkson weight loss update before and after photos 2024 transformation on today show keto gummies shark tank 2024 best keto gummies from shark tank show proton keto acv gummies walmart weight loss scam oprah never endorsed proton keto acv gummies biopure keto gummies reviews does biopure keto gummies work biopure acv keto gummies